Wanneer zullen benzineauto’s overbodig worden?

Als u in Californië woont, hebt u hier misschien een enigszins vertekend beeld van, omdat elektrische voertuigen hier een groter deel van het totale wagenpark uitmaken dan in enige andere staat in de VS – maar het is de uitzondering op de regel, en het is nog steeds een klein percentage (ongeveer 2,1% in 2018). Op de meeste plaatsen in de VS zijn er heel weinig auto’s die niet op benzine rijden. Zeker, je ziet tal van hybriden, maar die nog steeds op benzine veel van de tijd, meestal aangevuld met een zwaardere batterij die wordt opgeladen uit remenergie of plug-in power opladen. Er zijn maar heel weinig auto’s op de weg die helemaal geen benzine (of diesel) verbruiken. Dus wanneer zullen benzineauto’s overbodig worden? Of zullen ze ooit overbodig worden? Laten we eens kijken wat we te weten kunnen komen!

Het alternatief voor benzineauto’s zijn elektrische auto’s

Het belangrijkste alternatief voor benzineauto’s op dit moment zijn elektrische auto’s. In de jaren 1990 werd een poging ondernomen om elektrische auto’s op de markt te brengen, maar het is gewoon niet gelukt. De technologie was toen nog niet goed genoeg, dus de poging mislukte. Nu de betrokken technologieën in de afgelopen 30 jaar met sprongen vooruit zijn gegaan, zijn elektrische auto’s weer in opkomst. Maar ze hebben nog een lange weg te gaan voordat ze benzineauto’s verslaan. Toch zijn er heel wat redenen om de aankoop van een elektrische auto te overwegen, waarover we eerder schreven in 8 Voordelen van het kopen van een elektrische auto. Gaat de  markt van auto opkopen dan ik kracht afnemen?

Elektrische voertuigen (EV’s) zijn zeker in opkomst. In 2018 waren er 208.000 EV-registraties, wat meer dan twee keer zo veel was als in 2017 – en de helft van de EV-registraties in 2018 waren allemaal in de staat Californië. Dan nog, de helft van de staten in de VS hebben elk minder dan 2.000 totaal geregistreerde EV’s. De mate waarin EV’s in elke staat aanslaan, wordt grotendeels bepaald door welke stimuleringsmaatregelen van de staatsoverheid zijn ingevoerd om de overstap aantrekkelijker te maken voor consumenten, en welke staten beleid hebben gecreëerd dat automakers dwingt om elektrische voertuigen te verkopen. Californië haalde onlangs de krantenkoppen toen gouverneur Gavin Newsom een decreet ondertekende om de verkoop van nieuwe auto’s met benzinemotoren tegen 2035 in de hele Golden State te verbieden.

Als we Californië even buiten beschouwing laten, zal zelfs als er in 2020 350.000 elektrische auto’s worden verkocht, wat de huidige schatting is, dat nog steeds maar een kleine 2% van het totale Amerikaanse wagenpark zijn. Met andere woorden, het is gemakkelijk om te denken dat EV’s nog een zeer lange weg te gaan hebben vooraleer ze benzineauto’s overbodig maken.

Massale invoering EV onvermijdelijk maar moeilijk te realiseren

Een van de oudste bedrijven ter wereld op het gebied van business intelligence en informatieanalyse is IHS Markit, en eerder dit jaar publiceerde het een uitgebreide analyse van volledig elektrische voertuigen, die het aanduidt als batterij-elektrische voertuigen (BEV’s). Terwijl veel deskundigen wellicht één “omslagpunt” aanwijzen dat de weg vrijmaakt voor BEV’s die benzineauto’s inhalen, merkt IHS Markit op dat de marktkrachten die hier spelen complex zijn en per regio verschillen. Maar er zijn twee belangrijke aspecten om hier rekening mee te houden:

Retail Price Parity: Het is eenvoudig genoeg om te zeggen dat wanneer de prijzen voor EV’s dalen tot hetzelfde niveau als benzineauto’s, dit ervoor zal zorgen dat ze marktaandeel winnen van de verkochte voertuigen. De batterijpakken die in BEV’s worden ingebouwd zijn duur en maken vaak tot 25% uit van de door de fabrikant voorgestelde detailhandelsprijs (MSRP). Hierdoor zijn EV’s duurder dan benzineauto’s. Maar de regeringen, zowel op nationaal als op nationaal niveau, kunnen stimuleringsmaatregelen nemen en doen dat ook om de prijs voldoende te doen dalen om EV aantrekkelijker te maken voor autokopers. Tegelijkertijd dalen de kosten van de batterijpakketten gestaag, dus op een gegeven moment zal de detailhandelsprijs gelijk zijn. Het is gewoon een kwestie van wanneer.

De gemaksfactor: Hoewel er aan de infrastructuur voor elektrische auto’s wordt gewerkt, is die nog lang niet zo handig als de benzinestations die je in de meeste delen van het land overal ziet. Op veel plaatsen betekent de aankoop van een EV eigenlijk een stap terug in deze gemaksfactor in vergelijking met benzineauto’s. Zelfs als de detailhandelsprijzen gelijk worden getrokken, zal deze gemaksfactor een ernstige psychologische barrière blijven die een wijdverspreide overstap naar elektrische voertuigen in de weg staat. En het gaat niet alleen om de beschikbaarheid van oplaadstations, maar ook om de snelheid waarmee ze worden opgeladen. Zolang de batterijen van EV’s niet even snel kunnen worden opgeladen als een benzinetank, is er nog een andere gemaksfactor die de overstap belemmert.

Uiteindelijk denkt IHS Markit dat het huidige geschatte aandeel van 2% EV in het wagenpark zal stijgen tot 1,1 miljoen in 2025, oftewel 7% van het wagenpark. Ze winnen terrein, ja, maar ze maken benzineauto’s zeker nog lang niet overbodig. Ondertussen zijn andere technologieën in ontwikkeling, zoals wegen geplaveid met duurzame zonnepanelen die draadloos EV-batterijen opladen terwijl de auto erop rijdt. Onnodig te zeggen dat dit een enorm infrastructuurproject is om te overwegen in de VS, waar veel wegen en bruggen en andere kritieke infrastructuur al decennia lang worden verwaarloosd.